Followers

Friday, 27 February 2009

Rintihan hati

Kenapa aKu?? itulah yg sering berada di benak fikiran aKu ini.. aKu sering tertanya2 kenapa aku masih belum ade peluang ke mana2 lagi.. sudah dua bulan lebih aku duduk di rumah.. macam2 aku dah isi...borang sambung belajar ke peringkat ijazah, borang kerja... tapi hasilnyer belum lagi.. masih seperti sekarang ni..aku masih duduk di rumah.. melayari internet, membantu ibu dlm mengemas rumas dan mencari bahan2 IT di internet seperti download software,website template dan byk lagi.. sememangnyer aku ingin belajar dahulu kerana itulah impian aku..aKu?? aku pun pening la jugak bile pikir kan sumer tu.. sebab ade yg minta aku bekerja dahulu.. bile aku fikir kawan2 aKu pun ader yg dah keje.. aKu lagi bingung kerana aku masih belum lagi..

Abang, ayah, ibu dan ahli keluarga aku yg lain sumernyer dah tnye.. aku pening.. aku dah tak tau nak cakap ape..

"Angah!bile nak keje.."kata-kata ini sering aku ingat di sanubariku.

Bukan aku tak nak keje..tapi aku dah tanamkan azam dlm hati aku..aku nak sambung belajar ke peringkat ijazah dahulu.. sebab aku nak kembalikan maruah aku dan keluarga aku yang dulu sering dihina masyarakat.. aku nak buktikan pada mereka yg aKu juga mampu sampai ke tahap itu.. dan lepas itu aku akan keje.. aku akan keje bersungguh-sungguh.. membantu ayah dan ibu yg telah lama mendidik, membesarkan aku bagai menatang minyak yg penuh.. aku bangga dapat memiliki mereka.. aku rasa bertuah kerana memiliki kedua ibu bapa ku yg sanggup berkorban apa saja demi melihat aku berjaya..

Aku ingin buktikan segala pengorbanan itu dgn kejayaan yg akan aku tempuh.. aku ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dahulu dan kemudian baru bekerja..

Maaf Ayah.. Maaf Ibu.. kalau niat ayah dan ibu ingin terus angah bekerj tidak kesampaian.. tapi itulah hakikatnye.. angah nak belajar dulu.. angah nak berjaya.. angah nak buktikan segalanyer angah juga mampu..

Doakan segala kejayaan anakmu ini agar mendapat rahmat dari Ilahi.. Semoga kepayahan yg angah akan tempuh berhasil dgn kejayaan yg cemerlang..

Segala kepayahan ayah dan ibu mendidik dan membesarkan angah amat dihargai.. Tidak tergambar dek pandangan mata angah betapa luhurnya kasih sayang yg diberikan oleh ayah dan ibu..

Tidak cukup perkataan untuk kuluahkan..
Terima kasih kepada ayah dan ibu..
Ku susun jari memohon kemaafan..
Atas kesilapan dn kenakalan anakmu selama ini...


Aku akan cuba dan terus mencuba untuk mengharungi segala kepayahan dunia demi mencapai cita-cita yg aku hajati selama ini.. Bukan mudah untuk kita mendapatkannya, tapi tidak sukar bila kita sudah memperolehinya...


Ni lah gambar family aKu..gambar ni mase Raye Tahun Lepas..2008..lokasinyer kat kampung aku..kat umah nenek ngan atuk aku kat Rantau,N.Sembilan..

Thursday, 26 February 2009

Apa itu Cinta??

Pernahkah anda semua merasai apa itu cinta? Ya...sudah pasti setiap orang pasti merasainya.. Cinta memang indah kan..Pertemuan pada pandangan pertama membuatkan jantung kita berdebar-debar untuk bertaut mata dengannya.. Adakah itu dinamakan Cinta?

Cinta memang sukar untuk dimengertikan..
Tapi cinta adalah suatu bentuk keindahan.. Ia tidak dapat dilihat.. melainkan ia hanya dapat dirasai oleh hati setiap insan yang bergelar manusia..
Cinta itu pengetahuan syurgawi. Yang menyalakan mata kita..yang menunjukkan segala sesuatu seperti para dewa melihatnya.. Cinta adalah rasa sayang yg lebih untuk dapat memiliki dan menjaga tetapi kadang-kadang cinta dimakan api cemburu, rasa benci dan nafsu... Cinta adalah suatu pemberian yang tidak terputus dari hati dan cinta itu bukanlah benda hidup tapi ia hanyalah cita-cita hidup seseorang.. Sebab hidup kita tanpa cinta tidak mempunyai erti sedangkan cita-cita tanpa cinta akan mati...

Masing-masing dAh semakin dewasa..

Huuuhhhh......itulah keluhan dari ibu2 yang membesarkan anak2nya..tapi tak pernah serik dengan perangai anak2 serta sanggup menjaga bagai menatang minyak yg penuh.aKu? aKu semakin menginjak usia kedewasaan..



hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun, aKu serta sepupu2 aku yg lain makin dewasa...masing2 sudah tahu menilai diri sendiri.. pelbagai ragam yg ditunjukkan..Pening pale dibuatnyer dengan telatah mereka tu.. Namun, hanya sorang yg tetap tabah menghadapi dugaan itu...IBU..insan yg bergelar ibu lah yg sanggup melihat telatah anak2nya..ermm...aKu jugak sedar betapa murninya kasih seorang ibu..


gambar sepupu aku..Farisya, Wafa Adlina dan Amrina Rusyada...kamu semua memang baik.. Gambar ni depan Galeria Perdana di Langkawi..


Ni pula Aisyah, Hajar dan Kautsar..mase ni kitorang di Sarawak di depan rumah Yang Dipertua Sarawak...

Friday, 20 February 2009

Hari ini...20/02/2009

ermm...hari ni aKu sehari suntuk tlg ibu kemas umah..make over umah aKu yg dah lame tak ubah tu...lgpun hari ni ibu aKu cuti sbb ayah aKu tak sihat..

kemas punye kemas aKu tak sedar dah kul 12.30 tgah hari.. Fuuhhh...Penat? Memang ler penat..kalu x penat tu bukan manusia namanyer... Robot ntah ape aKu ni..
Tapi aKu puas hati r gak bile tgk umah aKu tu dah kemas..Dah abis kemas kitOrang benti coz ayah nak mkn laa... aKu pun rehat ler..tgk tv..cite org putih kat saluran HBO..memang tu ler keje aKu..huhuhuhu...

Pas tu aKu dah ilang penat aku gi plak mkn..and then aKu gi mandi... Yela...dari tadi sibuk berkemas kan.. Sambil mandi aKu kene basuh skali bathroom tu... aKu pun wat ler..dah aBis aKu solat.. pas tu aKu ngadap laptop aKu dan ni ha...baru ler aKu dpt update blog ni.. Perjalanan hidup aKu selepas dah abis study ni byk aKu tumpukan aktiviti di umah.. contohnyer aKu sering ikut ayah & ibu ke mane saje mrk pergi.. pas tu bile diorang keje aKu duk umah kemas umah..and yg paling penting aKu ngadap je la komputer aKu ni sambil melayari internet..

aKu??lame2 bosan ler jugak asik ngadap PC jer..tapi nak wat mcm ner..aKu masih lum dpt pape tawaran lagi..so..aKu wat ler aktiviti kat umah aKu ni..

ESOK aku ader byk aktiviti yg nak aKu wat kat luar umah tau..mungkin aKu tak dpt update blog ni..huhuhu..

esok hari sabtu kan... hehe..memang ler hari sabtu.. erm..esok aKu kene ikut ayah & ibu aKu gi kenduri kahwin sepupu aKu kat mlake..pas tu ptg aKu gi tgk adik aku lawan bola..Adik aKu tu sekarang dah masuk Akademi Bola NS...so..aKu n family aKu yg len kene r bg support...

k laa..aKu rase aKu dah merapu byk sgt ni..nanti aKu sambung lagi dgan cite len la ek..

Tatatata...titititi...tututututu... huahuahuahuahua...

Thursday, 19 February 2009

How to Become a Hacker

by Gary D. Robson
Blacklisted! 411 (Dec 2003 )
NOTE: The payment issues I posted here concerning Blacklisted! 411 magazine have been resolved, and I have been paid in full. Thank you to those who responded.
This article is based on an essay I wrote in December of 1998.
Looking for advice on learning to crack passwords, sabotage systems, mangle websites, write viruses, and plant Trojan horses? You came to the wrong place. I'm not that kind of hacker.

Looking for advice on how to learn the guts and bowels of a system or network, get inside it, and become a real expert? Maybe I can help there. How you use this knowledge is up to you. I hope you'll use it to contribute to computer science and hacking (in its good sense), not to become a cracker or vandal.
This little essay is basically the answers to all the emails I get asking how to become a hacker. It's not a tutorial in and of itself. It's certainly not a guaranteed success. Just give it a try and see what happens. That said, here's where to start:
Be curious
Take things apart. Look under the hood. Dig through your system directories and see what's in there. View the files with hex editors. Look inside your computer. Wander around computer stores and look at what's there.
Read everything in sight
If you can afford it, buy lots of books. If you can't, spend time in libraries and online. Borrow books from friends. Go through tutorials. Read the help files on your system. If you're using Unix/Linux, read the man files. Check out the local college bookstores and libraries. And as you're reading, try things (see next paragraph).
Experiment
Don't be afraid to change things, just to see what'll happen. Do this long enough, of course, and you'll wipe out your system (see next paragraph), but that's part of becoming a hacker. Try command options and switches you've never tried before. Look for option menus on programs and see what they can do. In Windows, tweak your registry and see what happens. Change settings in .INI files. In Unix, dig around in the directories where you don't normally go. On the Macintosh, play around in the system folder.
Make backups
If you start mucking around with system files, registries, password files, and such, you will eventually destroy your system. Have a backup ready. If you can afford it, have a system you use just for experimenting, ready to reload on a moment's notice, and do your serious work (or serious gaming!) on a different computer.
Don't limit yourself
Who says a computer or network is the only place to hack? Take apart your telephone. Figure out your television (careful of the high voltage around the picture tube - if you fry yourself, it's not my fault) and VCR. Figure out how closed captioning works (that was a plug for my CaptionCentral.com Web site). Take apart your printer. Pick up the latest issues of Nuts & Volts and Midnight Engineer (you've obviously made a good start if you're reading Blacklisted! 411). Take apart the locks on your doors. Figure out how your radio works. Be insatiably curious and read voraciously. There are groups you can learn from. There are whole Web sites devoted to hacking TiVo units, for example.
Get some real tools
You can't cut a board in half with a screwdriver. Well, maybe you can, but it'll take a long time. Dig around and find the proper tools for the operating systems you're using. They're out there on the Web. You can get some pretty good stuff as shareware or freeware (especially on Linux). The serious power tools often cost serious money. What kinds of tools? Hex file editors. Snoopers that analyze system messages and network traffic. Compilers and APIs for programming. Scripting tools. Disk editors/formatters. Disassemblers. When you get good, write some of your own.
Learn to program
If you want to be a hacker, you're going to have to learn to program. The easiest way to start depends on the operating system you're using. The choice of language is very individual. It's almost a religious thing. Suggest a programming language to a beginner, and someone will disagree. Heck, you'll probably get flamed for it in a newsgroup. In Unix, I'd suggest getting started with Perl. Buy a copy of the camel book (Programming Perl) and the llama book (Learning Perl). You'll have the fundamentals of programming really fast! The best part is that the language itself is free. In Windows, you can get started quickly using a visual development environment like Visual Basic or Java. No matter what the system, if you want to get serious, you'll eventually need to learn C (or C++ or C# or some other variant). Real hackers know more than one programming language, anyway, because no one language is right for every task.
Learn to type
Hackers spend a lot of time at their keyboards. I type 90+ wpm (according to the Mavis Beacon typing tutor). HackingWiz (of hackers.com and Hacker's Haven BBS fame) says he can type 140+ wpm. The typing tutor may be boring, but it pays off.
Use real operating systems
Windows 95/98/Me is a shell on top of a 32-bit patch to a 16-bit DOS. Get some real operating systems (Linux, Windows NT, Mac OS, OS/2...) and learn them. You can't call yourself a linguist if you only know one language, and you certainly can't call yourself a hacker if you only know one OS. Linux is a hacker's dream. All the source code is freely available. Play with it, analyze it, learn it. Eventually, perhaps you can make a contribution to Linux yourself. Who knows, you might even have a chance to write your own OS.
Talk to people
It's hard to learn in a vacuum. Take classes. Join users groups or computer clubs. Talk to people on IRC or newsgroups or Web boards until you find people to learn with. That can take a while. Every third message on newsgroups like alt.hack* is "teach me to hack." Sigh. The best way to be accepted in any group is to contribute something. Share what you learn, and others will share with you.
Do some projects
It's important to pick some projects and work until you've finished them. Learning comes from doing, and you must follow the project through start to finish to really understand it. Start really simple. Make an icon. Customize your system (the startup screen on Win95, or the prompt on Unix). Make a script that performs some common operation. Write a program that manipulates a file (try encrypting something).
Learn to really use the Internet
Start with the Web. Read the help for the search engines. Learn how to use Boolean searches. Build up an awesome set of bookmarks. Then move on to other Internet resources. Get on Usenet. Find some underground BBSs. Get on IRC. You'll find useful information in the strangest places. Get to the point where you can answer your own questions. It's a whole lot faster than plastering them all over various newsgroups and waiting for a serious answer.
Once you've gone through these steps, go out and contribute something. The Internet was built by hackers. Linux was built by hackers. Usenet was built by hackers. Sendmail was built by hackers. Be one of the hackers that builds something.

Monday, 16 February 2009

wei kwn2..aKu rindu ler ngan kOrang..jom jumpe nak??

Cerita aKu daN Dia…

Tiga tahun perkenaLan anTara aKu dan dia…. Kami beRsahabat baik. SegaLa suka dan duka dikOngsi bErsama. TatkaLa hati diRuntun piLu dan sepi, dia datang mengisi kekOsoNgan jiwa ini. Saat beRsamanya teRasa inDah seKali. Selama 3 tahun itulah peRsahabaTan aKu dan dia maKin akRab… Aku senantiasa membantunya daLam kesusahan dan seBaliknya…
Namun….., peRsahabatan yang terjaLin gOyah di peRtengahan jaLan. Aku dan dia tidak rapat lagi ketika usia semakin meningkat. Ada saja pertelingkahan yang entah daRi mana wujud daLam peRhubuNgan kami itu. Dia yang terkenaL dengan sifat ego lelakinya yang tinggi dan aKu ngan ego aKu sendiri.. Masing-masing tak nak mengaku kesiLapan.. Dan akhirnya terjadiLah pertelingkahan yang kecil menjaDi beSar antara aKu dan dia…. Aku disaLahertikan dLm pErteLingkahan itu. Kesedihan kian terasa saat itu. Orang yang kita sayang tidak lagi memBeri siNar keBahagiaan buat diRi ini. Aku membawa hati yang rajuk dengan tidak bertegur sapa dengannya selama lebih kuRang 3 buLan… Saat itulah, pabila diRinya kesunyian tanpa usikan seRta gurauan daRiku, dia kembaLi kepadaku dan memOhOn maaf atas kesiLapannya yang lalu.
Argghhh….hati wanita.memang mudah saja memaafkannya apabila orang yang disayangi memujuk rayu pada diri ini. Aku maafkan kesiLapannya dan kami beRjanji tidak akan beRlaku lagi peRkara seperti itu. Kami menjaLinkan semula hubuNgan peRsahabatan kami yang dah retak 3 bulan yang lalu.
Persahabatan kami makin akrab seteLah beRlaku insiden yang tidak diingini itu. Benarlah kata oRang, daLam peRhubungan tidak akan indah jika tiada kenangan pahit seperti pertilingkahan antara aKu dan dia itu…. Walaupun ia menyakitkan, namun akhirnya ia menjadi indah dan lebih indah dari yang sebelumnya. Kisah antara aKu dan dia ini menjadi saksi perkenalan kami….

Mulianya dirimu disisiku,
Sering muncul diingatanku,
Maafkan saja kesilapan lalu,
Aku terlalu merinduimu.


Kisah ini aKu cOretkan untuk aKu kenang kembaLi saat kami beRsama menghaRungi dunia yang penuh caBaran dan duGaan.. Sekian, terima kasih.