Followers

Tuesday, 30 November 2010

Char Kuey Teow

Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sosciliudangkerangtelurtauge dankucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien. Pada masa itu, masakan ini selalunya dijual oleh nelayanpetani dan pemungut kerang yang menjual char kway teow pada waktu petang untuk menambah pendapatan mereka.

Etimologi
Istilah "Char kway teow" ialah transliterasi aksara Cina, "炒粿條", bersandarkan loghat Hokkien, salah satu kelainan pertuturan bahasa Cina. Lebih tepat lagi, "炒粿條" disebut sebagai chha2-koe2-tiau5? dalam loghat Hokkien, dan cháo guǒtiáo dalam bahasa Mandarin.
Bagaimanapun, oleh sebab Char kway teow dibawa dari kawasan pertuturan loghat Hokkien ke kawasan pertuturan loghat Kantonis, nama Cinanya dicemarkan sebagai "炒貴刁". Ini disebut sebagai caau2 gwai3 diu1? dalam loghat Kantonis dan cháo guìdiāo? dalambahasa Mandarin. "" tidak memiliki sebarang makna literal, tetapi bunyinya dalam bahasa Mandarin adalah serupa dengan "粿條" dalam loghat Hokkien.
"Char kway teow" seringnya dikenali sebagai "Char kway teow Singapura" (星州炒貴刁) atau "Char kway teow Malaysia" (馬來炒貴刁) di Hong Kong bagi menekankan tempat asal hidangan itu.
Dalam masakan Vietnam, hidangan mi goreng yang agak serupa dikenali sebagai hủ tiếu.

Variasi
Pelbagai versi char koay teow telah dicipta. Perkara ini biasa ditemui di Pulau PinangMalaysia. Terdapat juga char kuay teow yang dicampurkan dengan telur itik (untuk memperkayakan rasanya) dan daging ketam (untuk menambahkan manisnya).

Charkwayteow.JPG

Char Kuey Teow Pulau Pinang

Monday, 29 November 2010

NEW DSLR NIKON D3100 CAMERA FULLHD

Nikon has officially launched  , namely . The new Nikon D3100 price retail at RM 2,198.00 (with AF-S DX NIKKOR18-55mm f/3.5-5.6G VR  lens).  Fairly significant update to its sibling, the  -upgraded to  from 10-megapixels, has ISO settings from 100-3200, 11  points and most importantly, adds Live View and  1080p video recording. Nikon has also added full-time continuous  during video recording and to sweeten the pot, there’s   which can track up to 35 faces simultaneously.


This seemed to satisfy the thirst of the forward Nikonia cheap DSLR with Full HD recording capabilities like a stronghold of Canon, with its series of EOS 550D.

CMOS-based camera-resolution 14-megapixel sensor is indeed positioned for novice users. With the shape similar to Nikon D3000, this camera comes with the ability to record full HD (1080p). The difference might only exist 'in'. The camera is also fully equipped Expeed2 processor.

As quoted from the site detikINET Nikon, Thursday (19/08/2010), D3100 comes with the kit lens AF-S 18-55mm VR. In addition, this camera still offers a 11-point Auto Focus (AF) 3-inch LCD display supported resolution of 230,000 pixels.

This product is priced at U.S. $ 699 or about USD 6.2 million, along with 18-55mm lens kit. Here are some features in Nikon DSLR D3100:

* Comes with a live view
* Effective pixels: 14.2 million
* Image Sensor: 23.1 x 15.4 mm CMOS sensor
* File format: NEF (RAW), JPEG, NEF (RAW) + JPEG
* Media: SD, SDHC, SDXC
* Continuous AF in live view or video mode
* 3-inch LCD
* 11 point Auto-Focus
* AVCHD video codec (H.264), HDMI out



















Aku bahagia

Salam sumer... sebenarnyer aku nak cerita betapa gembiranya aku kali nie.. kenapa yer???
Coz hari Sabtu yg lepas, dua orang kawan ku telah selamat diijabkabulkan bersama pasangan yg dicintainya.. Aku hanya mampu doakan mereka bahagia bersama suami tercinta...

Dan...yg paling aku gembira sekali adalah abangku juga akan menamatkan zaman bujangnya tidak lama lagi... huhu... Abangku adalah anak sulung kepada pasangan Razaly & Faziah yg merupakan ayah dan ibuku juga merupakan cucu sulung buat keluarga Kamaruddin & Zaimah. Kalau dah sulung kepada semuanya, memanglah akan dilaksanakan secara meriah.... Aku?? terlalu happy sehingga tak terbayang dek akal ku ini... hehehehe.... Smile

Okeylah... nanti aku akan ceritakan kisah selanjutnyer k.... daa....  Beating Heart






Wednesday, 24 November 2010

Romance - Selalu Setia

Tuesday, 23 November 2010

Somebody to love- Justin Bieber Lyrics

Friday, 12 November 2010

Penyembuh Rindu

video

Sunday, 7 November 2010

Aku sayang kawan aku...

Aku sayang kawan aku....

sebab die always take care of me..., understand what i'm feels... And yg paling penting die sentiase bersama sy pabila suka dan duka...

Aku sayang kawan aku....

yang sering doakan kebahagiaan kawan nyer.. Dan tidak pernah mengutuk dan mengata aku depan kawan2 lain atau cite dlm blog...(senang cite aku xsuke la kawan yg mengaibkan diri kawan nyer sendiri)... Aku sayang kawan aku yang punya ego nyer tersendiri..(die punye pendirian tetap dlm membuat sebarang keputusan).

Aku sayang kawan aku....

yang punya keikhlasan dan kejujuran hati yg luhur... seorg yg baik budi pekerti...sering memohon maaf andai tersalah kata... Aku juga sayang kawan aku yg pandai menjaga hati dan perasaan aku...

Aku sayang kawan aku....

yang juga sering menasihati aku dlm semua aspek...walaupun ak tahu die juga tidak sempurna... (dlm dunia ni xde org yg perfect...) Jadi, ak amat menyayangi dan menghormati nyer kerana die memang baik bagi aku..

Aku juga senantiasa mendoakan kebahagiaan buatnya agar die tahu aku betul2 menyayangi dan menghormatinya.. Dan, aku takut untuk kehilangannya kelak... 

Oleh itu, hargailah setiap perhubungan bersama kawan kita... Tidak terlambat utk kita merubah diri agar kita juga di sayangi kawan kita... Dan, sememangnya manusia dilahirkan untuk punya teman di dunia ini... Hidup di dunia yang penuh cabaran dan dugaan pasti ditempuhi bersama kawan suka dan duka... Mencari kawan ketika suka memang mudah, tetapi mencari kawan ketika duka amat payah.... Jadi, jika kita punya kawan yang sering bersama suka dan duka, hargailah dia.... Kerana sesungguhnya, amat sukar untuk mencari pengganti sepertinya lagi...

Aku bangga dapat memiliki kawan sepertinya... aku tidak malu untuk mengatakan yang dia lah satu2nya sahabat yang pandai menjagi hati dan perasaan aku walau aku emosi... 

Mulianya dirimu disisiku,
Sering muncul diingatanku,
Maafkan saja kesilapan lalu,
Aku terlalu merinduimu.  


Wednesday, 3 November 2010

Petang di Port Dickson

haiii sumer....

Di kesempatan ni..saje jer nak post entry yg merepek jap....hehe...

Aku dah balik PD dah.... Wah....dah nak exam balik umah?? hehe.... Exam paper jarak dy jauh2...Aku ngat nak berulang lah dari umah.... best sikit... study kat umah ngan family....dapat berkat byk sikit...huhu...

Btw, aku xder bende nak cakap... Kan dah cakap tadi nak merapu jer petang2 ni... K la kwn2... study jangan tak study... Pada sume budak UTeM yg dah nak exam ni..Good Luck k.... All the best.... Jangan berangan... ngeh3x....Aku cakap orang, aku pun sama gak..buat yang terbaik... Demi masa depan.... aku kene lah berusaha... Yezzzaaaa..... mcm best jer aku cakap kan.... hahaha....

Dah2...drpd aku ckp ntah pape lagi...baik aku stop kat sini....kang tak pasal2 blog aku kene sita kang... hehe....blog disita??? Ada ker??? tak tau la kan....kot la...

K...wassalam dan salam 1Malaysia... Majulah pelajaran untuk bangsa dan negara....

Tuesday, 2 November 2010

Hati dan Perasaan bersatu

Hati....Perasaan....

Tatkala kau bersatu aku makin keliru... 

Erm...ape yg aku cuba ingin perkatakan ni... Aku keliru.. Aku buntu... Aku bingung... lalalala.... Aku tak mengerti dengan diri aku.. Aku tau kau baik...Aku tau kau teramat baik bagi diri ini... Tapi kau.... kau dah hancurkan hatiku... Aku memang tak boleh maafkan kau... Sukar sekali... cukup sekali kau lakukan... Aku masih terima kau... Tapi sekarang, kau dah lakukan banyak kali... Kau lupa siapa aku... Kau tinggalkan aku begitu sahaja... kau hilang tanpa khabar berita... Kau tidak pedulikan aku langsung.... Aku tak mengerti dengan sikap kau...

Dan sekarang, aku tidak mahu tahu lagi tentang hal kau... Aku punya teman baru... Yang jauh lebih menyayangi diri ini... Aku cuba untuk memenangi hatinya... Jangan kerana itu, kau datang kembali mencariku... Aku tak sanggup lagi... Tak sanggup diperolokkan oleh kau... Kau carilah teman baru... Yang lebih sempurna dari aku... Aku tak layak untuk kau... Harap kau lebih mengerti apa yang aku katakan...

Hari ini...aku telah meletakkan diri aku pada kedudukan yang tinggi untuk teman baru aku itu... Kerana dia lebih mengerti isi hati ku... Kerana dia menyayangiku... Aku tidak mungkin akan menghancur remukkan perasaannya... Aku amat memerlukannya... Dan kau.... aku harap kau tidak kembali lagi.... Cukup untuk kita bersama... Aku tidak mahu menatap kesedihan yang lalu... Aku ingin buka lembaran baru... Kisah bahagia yang ingin aku rasai setelah pemergian kau... Jangan kau tangisi kehilanganku kelak... Kerana aku tidak mahu melihat air mata jatuh dari pipimu... Pergilah Sepi.... Andai itu yang kau pinta...Aku redha... Tapi janganlah kau menutup original kasihku terhadap teman baru ku yang ku amat sayangi...


Final Exam semakin hampir

Final exam dah semakin hampir....

Aku macam ni laa..
Cool...Steady...Relaks...
haha...
Jangan relaks sangat...
Nanti xpasal2 dapat markah relaks jugak...

So..ngan kekuatan mata aku bertahan semalam...aku study subjek BITP 3223 -Software Projeck Management sehingga jam 3.30am... Ouch! betul ker ape yg aku buat... huhu... Aku pun kurang pasti..

********************************

Pagi ni aku bangun awal... Jam 8.30am aku dah sedar.. Tapi aku tak terus study pun... Tetibe aku dah tukar link blog aku... Kalu dulu http://anagurlz87.blogspot.com/ tapi sekarang dah tukar ke http://www.illyaleya.co.cc/

Hehe.... orang suh study..die buat keje len..tu la aku... Tapi actually aku dah bersengkang mata semalam.. Betul x?? Dan, nnti kalau mood study aku sampai...aku akan study abis2an... Nak study ni kadang2 kene tengok time gak... Kang kalau xde mood ape pun x dapat... yeehhaaa....

Ni exam schedule paper aku:

08/11/2010 - BITP 3223 Software project Management => 2.15PM
11/11/2010 - BITP 3213 Software Testing & Quality Assurance => 9.00AM
19/11/2010 - BACS 2213 Statistics & Probability => 8.30AM
19/11/2010 - BITS 1123 Computer Organizational & Architecture => 8.30PM
23/11/2010 - BITS 3423 IT Security => 9.00AM

Erm...ade 5 paper... nak study...nak study... Doakan kejayaan aku k.. Semoga aku dapat buat dengan tenang dan permudahkan segala apa yg telah ku pelajari..Amin..