Followers

Monday, 31 January 2011

Excitednyer aku (Part 2)

Owh.. Yeah! sebelum ni LeYa ade tulis entry tajuk "Excitednyer aku" kan... Kali ni LeYa buat lagi tajuk entry yg sama. Kan LeYa pernah cakap yg Part 1 tuh tak siap sepenuhnyer lagi... So Part 2 menyusul.. Kami sekeluarga telah sedaya upaya menyiapkan pelamin untuk majlis tunang tuh nanti... 

Nah! Pelamin berkonsepkan tradisional... diletakkan tirai kayu jati di belakang kerusi dan ditutup tirai langsir putih di bahagian belakang bagi menampakkan lagi seri wajah pelamin. Di hadapan laluan pelamin dihias dengan sejambak pasu bunga besar berwarna putih. Kemudian, di kiri dan kanan pelamin diletakkan lampu sisi yg akan memberi pencahayaan romantik buat pengantin. Di ambal pula, dibentangkan carpet yg bersesuaian dengan konsep ala tradisional. 

Walau resolusi gambar ini tidak begitu baik, namun ianya tetap menarik perhatian pada setiap yg datang. Sesuai dengan suasana berada di kampung, konsep tradisional ini telah menaikkan seri majlis itu nanti.

Gambar2 di bawah akan ditukar kepada yg lebih cerah, resolusi yg baik dalam waktu yg terdekat ini.. Harap maklum.






Enhanced by Zemanta

Learn a lesson in life each day that you live

Sometimes people come into your life and you know right away that they were meant to be there, to serve some sort of purpose, teach you a lesson, or to help you figure out who you are or who you want to become.

You never know who these people may be, your neighbor, your coworker, a long lost friend, or a complete stranger. When you lock eyes with them, you know at that very moment they will affect your life in some profound way.

Sometimes things happen to you that may seem horrible, painful, and unfair at first, but in reflection you find that without overcoming those obstacles you would have never realized your potential, strength, willpower, or heart. Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of good luck.

Illness, injury, love, lost moments of true greatness, and sheer stupidity all occur to test the limits of your soul. Without these small tests, whatever they may be, life would be like a smoothly paved,straight, flat road to nowhere. It would be safe and comfortable, but dull and utterly pointless.

The people you meet who affect your life, and the success and downfalls you experience, help to create who you are and who you become.

Even the bad experiences can be learned from. In fact, they are probably the most poignant and important ones.

If someone hurts you, betrays you, or breaks your heart, forgive them, for they have helped you learn about trust and the importance of being cautious when you open your heart. If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but because in a way, they are teaching you to love and how to open your heart and eyes to things.

Make every day count. Appreciate every moment and take from those moments everything that you possibly can for you may never be able to experience it again. Talk to people that you have never talked to before, and actually listen.

Let yourself fall in love, break free, and set your sights high. Hold your head up because you have every right to. Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don't believe in yourself, it will be hard for others to believe in you.

You can make of your life anything you wish. Create your own life and then go out and live it with absolutely no regrets.

Most importantly if you Love someone tell him or her, for you never know what tomorrow may have in store.

Learn a lesson in life each day that you live. That's the story of Life.

Sunday, 30 January 2011

Frenbook.net

Malam yang dingin seperti berada di luar negara keadaannya... Dari pagi sampai malam hujan masih belum reda.. Keinginanku untuk keluar mengambil angin petang terbantut dek hujan yang turun mencurah-curah ke bumi Malaysia. Tubuh menggigil kesejukan tatkala angin sejuk masuk melalui celahan pintu hadapan yg terbuka. Lantas, aku bangun dan terus menutup pintu hadapan dan berlalu ke bilik. Aku berbaring di atas katil sambil otak ligat memikirkan aktiviti yang ingin kulakukan. Hati tercuit untuk menyiapkan Projek Sarjana Muda.. Namun, dek kerna masih belum mendapat ilham, aku masih berbaring di katil. Terlintas seketika di fikiran ku untuk menulis satu entry yang menarik pada kali ini.. Mungkin ia nya sudah diketahui ramai... Tapi aku masih tetap ingin menulis dan memberitahunya pada semua tentang entry yang akan kutulis ini..

Pernah anda dengar tentang Frenbook.Net??
Anda tahu apa itu Frenbook.Net??

Frenbook.Net adalah satu jaringan komuniti sosial Indonesia yang menghubungkan kita dengan orang lain seperti kawan2, keluarga dan sebagainya. Ia sama seperti jaringan Facebook dan mampu menyaingi Facebook dengan popularitinya kini hampir mencecah satu juta. 

www.ilmci.com adalah halaman yang dikelola khas untuk frenbook.net direka oleh Sofian Tjandera, berasal dari Kalimantan dan mempunyai kelebihannya tersendiri. Berbeza dengan Facebook, Frenbook kini memiliki halaman sendiri dengan ia nya boleh mengawal kandungan yang berunsurkan pornografi atau kekerasan. Selain itu, Frenbook juga dirancang untuk mencari kata-kata yang berkaitan dengan pendidikan. 




Keluarga Bahagia

Salam semua... Nampaknye Imakacak telah menganjurkan satu contest yg bertajuk "Keluarga Bahagia". Jadi tanpa melengahkan mase lagi, LeYa telah mempersiapkan diri untuk sertai contest ni..


Kontest ini bertujuan untuk mengingatkan para blogger untuk kembali mengingat asal-usul sendiri dan membuka kembali folder raya dan review satu per satu gambar bersama keluarga tercinta. Murni tak tujuan kontest? Haha

Syarat-syarat kontest:
1. Mesti follow blog www.imakacak.blogspot.com dan tinggalkan komen di entri ini.

2. Letakkan banner kontest ini di blog, tidak kira di sisi blog atau atas/ bawah.

3. Mesti gambar bersama ahli keluarga tidak kira berapa orang. Makin ramai dalam gambar makin tinggi peluang untuk menang.

4. Kalau ada adik-beradik "istimewa" bergambar bersama akan mendapat markah bonus.

5. Tag kepada 5 orang.

6. Tarikh tutup sehingga 1 April 2011, tapi bukan bermakna hadiahnya adalah April Fool!

7. Pengiraan markah akan diambil berdasarkan pose yang cantik, kualiti gambar yang cun dan jumlah ahli keluarga yang terlibat di dalam gambar.

Itu sahaja!








Gambar dua di atas telah diambil bersama semasa meraikan "Hari Keluarga 2010" yg baru sahaja berlangsung pada Disember yang lalu di Tasik Kenyir,Terengganu... Dan kemudian gambar seterusnya adalah gambar semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri di kampung halaman bersama sanak-saudara.

Kemudian, untuk memperlengkapkan diri bagi menyertai contest ni, LeYa ingin tag kan nyer kepada 5 blogger yg LeYa pilih @ terpilih...


Dengan itu, tamatlah entry LeYa mengenai "Contest Keluarga Bahagia"

Excitednyer aku...

Lewat petang tadi, aku ke rumah makteh... Watpe kat situ??? Sepupu ku, Fatin akan bertunang pada 03 Februari ni.. So, kami berkumpul beramai2 untuk membantu mengemas rumah... Aku tak sangka... kejap jer mase berlalu... Dulu, aku dan Fatin serta sorang lagi sepupuku, Sarah sering bermain bersama.. Aku lah yg paling tua di antara mereka... Tapi, kini Fatin yg akan menyusul dulu ke gerbang perkahwinan... Mungkin dah jodohnya... Aku tumpang gembira melihat yg dia akan bertunang tak lama lagi... 

Hah! tuh dia... gambar di bawah ni adalah pelamin tunang Fatin yg akan digunakan pada hari berlangsungnya kenduri tunang tuh nanti.. Setelah penat mereka menghias ni lah hasilnya... Namun ia masih belum siap sepenuhnya memandangkan masih ade lagi kelengkapan yg belum mencukupi... Bak kata orang, tak siap pagi laa... Tapi dek excited nyer aku...tuh yg dah keluar entry picture ni...hehe....



SeLaMaT BeRtuNanG buAt sePuPuku, Fatin Nabilla

Friday, 28 January 2011

Help me to vote this entry...

Hai sumer... Nice meeting you again... Agak lame LeYa tak post entry kan... Ermm....sgt busy la sejak akhir2 nie dgn asgment, psm nyer lg... Huh! penat smpai terpakse biarkan blog kesayangan LeYa bersawang... Btw, pagi ni LeYa post kan satu entry terbaik utk anda semua...hehe... LeYa nak minta jasa baik korang undi entry di bawah ni... Jasa baik anda amatlah dihargai... 


Korang sumer juz klik "like" kat page tuh then settle... Sangat mudah kan... So...jgn tunggu lame2... undilah sekarang...


nak mintak tolong korang vote ENtry 162 kat http://www.cstproduction.blogspot.com/ 

really need your support. :)
undi anda amtlah berharga bagi sye..thanks for voting :)




Monday, 24 January 2011

Senyum = Smile





Lalalala.... ape la aku merepek ngan tajuk entry senyum ni kan.... hehehe... 
Dah lame tak update blog...So, ptg2 ni teringin nak update... 
Tapi tetibe keluar entry senyum... 

Senyum seindah suria....
Senyum itu sedekah...
Senyumlah...Senyumlah.... Ahai cek mek molek....
Senyum....sumer...
Okay...smile....

hahahahaha.....

sumer berkaitan senyum...

nak bagitau la h tuh memang tengah happy kot...

k la...lalalalala.... dah tak de pape nak ckp dah....

Monday, 3 January 2011

Bermulalah episod aku sebagai pelajar tahun akhir di UTeM

Ouch! dah tahun 2011... aKu dah semakin menginjak dewasa... tapi rase macam mude jer lagi... (haha...perasan gile..) Tahun ni juga merupakan tahun akhir aku di UTeM... Huh! mesti banyak tugasan & projek yg akan dilaksanakan... So..dah tentu aku akan slow dalam arena blog ni... Kesian la blog kesayangan aku ni nanti akan bersawang dan berhabuk sebab jarang buka... Nak buat macm mane kan... dah terpakse... Tapi xkisah la... Kalu ade mase terluang aku akan update cerite2 terkini dari aku... Owh yeah! lupe nk cakap tahun ni juga merupakan tahun bertuah aku kerana abang aku akan berkahwin pada bulan mac ni... haha... tak sabar menunggunya...

Berbalik pada entry tajuk yg sebear... Kehidupan aku selama 2 tahun di UTeM terasa begitu pantas sekali.. Tengok la...sekarang jer dah tahun akhir... huhu... kejap jer mase berlalu kan.... Tapi...Bile sebut jer tahun akhir...pelbagai persoalan dah bersarang dalam kepala aku...

Final Year Projek dah start??
Assignment berlambak2??
Mini projek lagi??
Test?? 
Kene tolong family utk persiapan abang??
Nak bahagikan masa??
Dan banyak lagggggggggiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..................
Wahhhhh......banyak bende tol aku nak wat sem ni.... InsyaAllah aku akan lakukan yg terbaik pada tahun ni...


Sekali sekala aku rasekan tanggungjawab manusia ni makin lama makin banyak pabila menjangkau kedewasaan... Terasa seronok melihat kanak2 riang bermain tanpa memikirkan masalah mereka sendiri... Memang seronok jadi kanak2... Tak perlu fikir itu dan ini... Tak ade tanggungjawab pun.. Fikir nak main jer... hehe... Paling2 kanak2 akan fikir bile mereka terlebih2 main, ibu bapa akan marah mereka... Tapi tuh kejap jer.... Pas tuh main semula... Ha! kan aku cakap... memang best kanak2 nih... tak fikir pe langsung... hahaha...

Btw, aku teringat la zaman kanak2 dulu... Meriah...Disayangi ramai... Seronok sangat.... Tapi sekarang aku dah semakin dewasa... Dah banyak tanggungjawab yg perlu aku laksanakan.... Hopefully, aku dapat lah laksankan tanggungjawab aku dengan baik pada tahun ni....

Award from Anishaway


Fuyyooo.... bukak2 bLog...tengok kat shoutbox..."Anda di tag" 

Dan aku pun buka la bLog ANISHAWAY... 


1) ucapan anda
Terima kasih banyak2 pada ANISHAWAY yg sudi tag LeYa.

2) ciri2 lelaki idaman untuk dijadikan husband
- Baik
- Bertanggunjawab
- Hormat saya dan keluarga saya
- Pengetahuan agama yang baik skali
- Hensem

3) 1 tips ntok kekalkan relationship ngan pasangan
- bertolak ansur

4) penah jumpe doa pendekat jodoh or putus cinte?
tak penah

5) 10 link pilihan untuk diberi award:

Saturday, 1 January 2011

Happy New Year 2011

The New Year is time for celebration, reflection on the past year and resolutions about the upcomming year. It is also a time when we all have to remember to change the date when we sign cheques. For kids, it is a time of hope and imagination as they think about what will come. These stories are for those children.