Followers

Friday, 19 July 2013

Alamak! Peperiksaan Lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Terlebih dahulu LeYa ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada rakan2 blogger dan seluruh umat Islam. Sudah 10 hari kita berpuasa dan alhamdulillah LeYa diberi kesihatan yang baik sempena bulan Ramadan yang mulia ini. 

No. Kad Pengenalan:870708******
Nama Penuh:ILLYA FARHANA BINTI RAZALY
Jawatan:PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41
Angka Giliran:090****

TarikhPeperiksaanSeksyenDariHingga
27/7/2013PENGETAHUAN AMA08:30 PG09:10 PG
DAYA MENYELESAIKAN MASALAHB09:45 PG10:30 PG
ESEI BAHASA INGGERISC11:00 PG12:00 TGH
PENAKSIRAN PERSONALITI-12:30 TGH01:00 PTG

Tempat Peperiksaan:WISMA NEGERI
DEWAN SERBAGUNA,TINGKAT '0'

70503 SEREMBAN
NEGERI SEMBILAN

Teruja tak bila dapat surat dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Mesti terasa macam dah dapat kerja je! :p Sedangkan cuma panggilan peperiksaan." Oh! Peperiksaan. Terus runsing nak study apa, soalan-soalan apa akan ditanya dan lain-lain. Semua bertubi-tubi nak terjah kepala. Tiba-tiba terasa macam kembali ke zaman student pulak sebab kena study untuk exam. Rindu! Cuma bezanya dulu exam untuk score pointer tinggi dan sekarang ni exam untuk dapatkan pekerjaan. Hah! Nampak tak perbezaannya tu. Hehe...

Untuk bersedia dengan peperiksaan yang just around the corner ni, saya pun berlari-lari anak di sekitar blog jiran-jiran untuk cari tips. Ha, jumpa! Tapi tentang masalah kenapa gagal exam SPA. Ada 3 sebab utama; tak tahu format, tak cukup masa untuk study, tak tahu apa nak study.


Kesimpulannya, BERSEDIA sebelum terlambat. Jangan hanya tahu merungut tanpa berbuat apa-apa. Walau harapan cuma "Setinggi gunung pasir di kaki bukit" sahaja. Ya, calon peperiksaan sangat ramai beratus-ratus, sedangkan jawatan dibuka cuma sedikit.

Akhir kata, doakan LeYa ye dalam menjawab peperiksaan itu nanti... Wassalam...